Gdańsk to miasto, które słynie nie tylko m.in. z pięknej Starówki. Od zeszłego roku próbuje podbić kubki smakowe mieszkańców i turystów własnymi słodyczami. Do grona produktów w tym roku dołączyły mleczna i gorzka czekolada, zapakowane w unikatowe pudełka.

Historia linii gdańskich słodyczy rozpoczęła się jesienią zeszłego roku. W ramach projektu „Słodki Gdańsk” powstały czekolady o smaku whisky i kawy oraz marcepanu. Opakowanie każdej z nich zostało przyozdobione obrazami gdańskiej malarki Magdy Benedy z dedykowanym opisem profesora Andrzeja Januszajtisa. Czekolady wyprodukowała gdańska Fabryka Czekolady Bałtyk.

Wiosną 2016 roku do gdańskich słodyczy dołączyły karmelki owocowe. Trzeba przyznać, że nowy produkt szybko podbił podniebienia smakoszy i zyskał duże uznanie.

Zachęcona sukcesem słodyczy, Gdańska Organizacja Turystyczna postanowiła przygotować kolejny, słodki produkt. Tym razem pod marką ”Smak Tradycji” proponuje dwie czekolady – gorzką i mleczną, wyprodukowane przez Bałtyk według ich tradycyjnej receptury. Opakowanie każdej z nich zostało specjalnie zaprojektowane w oparciu o cztery pocztówki. Każda z nich przedstawia Gdańsk, widziany oczami artystów malarzy… sprzed ok. 100 lat! Za aranżację graficzną odpowiedzialna była Magda Beneda.

– Dla poprzedniej edycji gdańskich słodyczy namalowałam obrazy, które ozdobiły opakowania czekolad, pralinek i karmelków. Teraz, w nowej serii znajdą się czekolady „opakowane” w starodawne pocztówki Gdańska w graficznej aranżacji, którą dla nich stworzyłam- podsumowała efekty swojej pracy Magda Beneda.

Wszystkie słodycze można kupić w punktach Informacji Turystycznej w Gdańsku oraz zamawiając w sklepie internetowym.

Od 3 grudnia słodycze będą dostępne także na Jarmarku Bożonarodzeniowym w domku Gdańskiej Organizacji Turystycznej.