Współcześnie wiele osób żyje w ciągłym stresie. Techniką walki z tym stanem przez wiele osób jest „zajadanie” problemów. Najchętniej sięga się wówczas po słodycze. Dla niektórych nic tak dobrze nie hamuje złych emocji jak kolejna kostka czekolady, następny baton czy paczka chipsów. Produkty te wytwarzają serotoninę czyli tzw. hormon szczęścia. Czy jednak nie ma zdrowszej alternatywy, która nie będzie powodować nadmiernych kilogramów? Okazuje się, że jest. I to całkiem sporo.

Owoce zawierające witaminę C

Idealnym zamiennikiem słodyczy, a zwłaszcza teraz kiedy cytrusy można kupić w bardzo korzystnej cenie, są owoce zawierające witaminę C. Na rynku jest ich bardzo dużo: pomarańcze, mandarynki, cytryny, a także ananasy, marakuje, granaty itd. Cechą wspólną wszystkich tych owoców jest także duża zawartość minerałów, flawonoidów oraz wody. Badania wskazują, że produkty te jedzone regularnie pomagają odzyskać energię i lekkość, dzięki czemu mogą być doskonałą przekąską między posiłkami. Działają także korzystnie na organizm przyspieszając jego metabolizm, co sprawia, że wspomagają procesy odchudzania. Różne rodzaje cytrusów posiadają dodatkowo unikalne właściwości. I tak grejpfrut bogaty jest w prowitaminy A, pomarańcze w beta – karotem, a ananas zawiera niezbędne minerały takie jak cynk, żelazo, fosfor.

Maślany owoc

Dla tych, którzy za cytrusami nie przepadają, polecić można awokado. Jak się okazuje owoc ten posiada wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jest przede wszystkim doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym linolowego i oleinowego. To także doskonałe źródło witamin E, C, PP, K, A oraz z grupy B. Dodatkowo posiada spore ilości wapnia, żelaza i potasu. Awokado zawiera substancje tonizujące układ nerwowy takie jak tym luteinę i zeaksantynę, odpowiedzialne również za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Dlatego jest wskazane by sięgać po nie zawsze wtedy kiedy dopadnie nas stres. Ciekawostką jest fakt, że produkt ten warto spożywać wraz z czerwonymi owocami. Dzięki temu jest on w stanie przyswoić wielokrotnie więcej substancji odżywczych niż przy jedzeniu ich osobno.

Zamiast słonych przekąsek postaw na… orzechy i migdały

Nic tak dobrze nie zastąpi chipsów i innych słonych przekąsek, jak kilka migdałów i orzechów. To źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują bardzo korzystny wpływ na układ krążenia. Dodatkowo migdały zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które znacząco obniżają poziom niekorzystnego cholesterolu (LDL). Spożywanie dziennie około 40 gramów migdałów znacząco zmniejsza ryzyko zawału serca. Natomiast zarówno w orzechach jak i migdałach zawarte są duże ilości błonnika, potasu i magnezu, a także witamina E oraz B2. Ten ostatni składnik korzystnie wpływa na cały układ nerwowy. Nic więc dziwnego, że spożywanie tych produktów w sytuacjach stresowych, obniża ciśnienie tętnicze.

Ryba zdrowia Ci doda

Nie ma lepszego źródła kwasów omega-3, które sprawiają że poziom adrenaliny i hormon stresu (kortyzol) utrzymywane są na niskim poziomie, niż tłuste ryby. Badania naukowców wskazują, że mogą łagodzić one stany lękowe i depresję, zwłaszcza u młodych ludzi. Regularne jedzenie łososia, makreli, szprotki, tuńczyka czy sardynek, sprawia, że lepiej funkcjonuje cały układ krwionośny na czele z sercem. Dodatkowo ryby te zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, obniżają poziom cholesterolu oraz przeciwdziałają zawałom i miażdżycy.

Zielone światło dla szpinaku

Zamiast kolejnej kostki czekolady, warto zjeść posiłek składający się ze szpinaku. Jest to bowiem niezastąpione źródło magnezu, a jak wiadomo właśnie on pozytywnie działa na emocje i zmniejsza poziom stresu. Dodatkowo to idealne źródło kwasu foliowego, wapnia, żelaza oraz potasu. Szpinak korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego układu nerwowego oraz pobudliwość mięśni, w tym serca. Jedna jego porcja to tylko 30 kcal, a w zamian mnóstwo witamin i minerałów!

Idealna na śniadanie i nie tylko

Miska płatków kukurydzianych w polewie czekoladowej pomoże dobrze Ci zacząć dzień? Być może, ale lepiej rozpocząć go owsianką Zawiera ona bowiem więcej składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy z grupy B, E oraz PP, zawiązków mineralnych oraz lekkostrawnych białek i tłuszczy. Dzięki węglowodanom w niej zawartych, mózg wytwarza serotoninę czyli hormon szczęścia. To także bogactwo cukrów złożonych, co działa na dłuższą ich wchłanialność z jelit, a to wiąże się ze stałą produkcją serotoniny. Owies zawiera także dużo błonnika, co sprawia, że dłużej czujemy się syci, gdyż w połączeniu z wodą ulega on pęcznieniu w żołądku.