Osłabienie, senność, nerwowość, wypadające włosy, problemy z cerą, podatność na infekcje. Brzmi znajomo? Jeśli któraś z tych dolegliwości Ci towarzyszy przeczytaj ten artykuł. Być może masz zakwaszony organizm.

Ponad 75% Polaków boryka się z problemem zakwaszenia organizmu, czyli ma zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową. Naturalne ph organizmu wynosi 7, 35 do 7, 45 – mamy więc do czynienia z ph zasadowym. Gdy w organizmie więcej wytarzanych jest produktów zdolnych do zakwaszania niż alkalizowania powstaje problem. Organizm wówczas stara się poradzić sobie sam – zwiększone jest wydalanie CO2 przez płuca lub w nerkach zamieniany jest mocznik na amoniak, który wiąże część kwasów.

Warto jednak dbać o siebie i w momencie gdy widzimy objawy zakwaszenia należy sobie pomóc, chociażby dietą. Do tego dochodzący stres, pęd życia, szczególnie w wielkim mieście potęgują proces zakwaszenia.

Poniżej podajemy Państwu jakie produkty zakwaszają nasz organizm. Nie sposób jest je wyeliminować z diety, ale należy skupić się na tym by zjadać 80% pokarmów tych zasadotwórczych. Odrzucić powinniśmy posiłki wysoko przetworzone, ograniczyć mocną kawę i herbatę oraz alkohol. Dodatkowo powinniśmy zaprzyjaźnić się z wodą. Warto ją pić nie tylko w upalne dni. Należy wypijać ok. 1,5 l. wody dziennie. Nie można zapomnieć także o pięciu porcjach owoców i warzywa dziennie.

Nadmiar kwasów w naszym organizmie gromadzi się w tkance łącznej, następnie upośledzona zostaje wymiana płynów odżywczych i szkodliwe substancje nie są tak skutecznie usuwane z organizmu. Jeśli zakwaszenie jest duże dotyka także naszych stawów oraz mięśni. Dłuższy stan zakwaszenia organizmu może prowadzić do wielu chorób m.in.: alergii, reumatyzmu, artrozy, zapalenia spojówek, grzybic, kamicy żółciowej, astmy, miażdżycy, zapalenia stawów, dny moczanowej, rwy kulszowej, nowotworów, choroby wrzodowej.

Jeśli przez dłuższy czas podejrzewamy, że nasz organizm może być zakwaszony warto skonsultować się z lekarzem, który zleci najważniejsze badania – krew, mocz, a nie odkwaszać się na własną rękę. Poniżej kilka wskazówek jak rozpoznać zakwaszony organizm i co jeść, a czego unikać.

Objawy zakwaszenia organizmu:

– zaburzenia snu
– zaburzenia trawienia
– zaburzenia pracy nerek
– osłabienie odporności
– spadek energii, ciągłe zmęczenie, wyczerpanie
– wzdęcia
– zgaga
– bóle stawów
– bóle głowy, nawet migreny
– wysypki skórne, trądzik, świąd
– wypadanie włosów
– ogólna nerwowość

Produkty, które zakwaszają organizm:

– jaja
– mięso
– wędliny
– ryby
– sery
– produkty zbożowe
– tłuszcze
– słodycze i cukier
– słodkie napoje
– kawa, czarna herbata
– alkohol

Produkty odkwaszające organizm:
– kasze, szczególnie gryczana i jaglana
– mleko i śmietana
– warzywa: cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor
– owoce: kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny, jabłka
– woda mineralna lub borjomi