Nie wyobrażasz sobie dnia bez kubka kawy? Próbowałeś sięgnąć po nią nie w wersji czarnej, a zielonej? Jeśli nie, ten tekst jest dla Ciebie. Prezentujemy w nim bowiem właściwości zielonej kawy.
Zielona kawa to nic innego jak surowe ziarna jednego z naszych ulubionych napojów. Różnica polega jednak na tym, że nie zostaje ona poddana procesowi wypalania ziaren. Proces trawienia tego produktu odbywa się więc zgodnie z naturą, a organizm świetnie sobie z tym radzi, ponieważ nie magazynuje w komórkach nieprzyswajalnych elementów przemiany materii.
W porównaniu do „czarnej” koleżanki, napój ten ma nieco łagodniejszy, a zarazem bardziej kwaskowaty smak. Jest pozbawiony charakterystycznej goryczki, a gotowy produkt ma o wiele jaśniejszy kolor.
Zielona kawa bogata jest w kwas chlorogenowy oraz kofeinę. Ten pierwszy składnik występuje przede wszystkim w zielonych liściach, a także suszonych śliwkach i pokrzywie. Obniża wchłanianie cukru w przewodzie pokarmowym, jednocześnie pobudzając organizm do aktywnego korzystania z zapasów węglowodanów. Kofeina natomiast zwiększa wydolność psychiczną i fizyczną, a także niweluje uczucie zmęczenia. Kawa ta posiada właściwości odchudzające. W tym celu najlepiej wypić jedną szklankę zielonej kawy przed śniadaniem.
Sposób przygotowania napoju jest prosty. Wystarczy do kubka wsypać 1- 2 łyżeczki i zalać je gorącą wodą.