Zielona uwodzicielka zmysłów

334

Często mówi się o zielonej herbacie. Nie jest to jednak produkt współczesny. Herbata ta posiada już dużą tradycją. Jej kolebką jest prowincja Yunnan w południowych Chinach. Do Europy sprowadzili ją w XVI wieku Holendrzy. Za sprawą Anglików, którzy zaczęli preferować czarną herbatę, ten zielony eliksir o wielowiekowej tradycji prawie zupełnie zniknął z europejskich filiżanek.

Zestresowanych, nerwowych, w ciągłej pogoni za czasem współczesnych Europejczyków zaczyna na nowo odkrywać piękno w prostocie, naturze i szuka ukojenia dla zmysłów stępionych kawą, alkoholem i nikotyną. Dla Chińczyków i Japończyków stanowi od wieków napój codzienny, znają bowiem i doceniają jego dobroczynny wpływ na ciało i psychikę człowieka.

Herbata zielona i czarna pochodzą z tego samego krzewu, różnią się jedynie sposobem produkcji. Herbata zielona nie jest poddawana procesowi fermentacji, przez co zachowane zostają jej wartościowe, naturalne składniki. Krzew herbaciany ma duże wymagania klimatyczne. Absorbuje ogromne ilości energii słonecznej, którą przekazuje nam w każdej wypitej filiżance.

Właściwości lecznicze zielonej herbaty wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków. Zawiera m.in. witaminy A, B,B2,C, minerały i mikroelementy oraz oleje eteryczne. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że zielona herbata chroni m.in. przed zawałem serca, łagodnie stymuluje krążenie, zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu i cukru, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, reguluje ciśnienie. Jej działanie bakteriobójcze wspomaga leczenie przeziębień, grypy czy anginy. ,a również działania odtruwające, a filiżanka herbaty wypita po posiłku reguluje proces trawienny.

Ma także działanie odprężające i pobudzające. Zawarta w niej kofeina działa na nas znacznie łagodniej niż bomba kofeinowa, którą atakuje nas kawa. Jest to idealny napój na czas odpoczynku, ale także doskonały dla współczesnych menadżerów, od których wymaga się nieustannej jasności umysłu i aktywności.

Pierwsza filiżanka zielonej herbaty może być rozczarowaniem. Trzeba być cierpliwym w odkrywaniu nowych, wysublimowanych smaków (jest ich około 400). Jeżeli pokochamy ten smak, wielką radością stanie się oczekiwanie na jej następną filiżankę.

Zielona herbata może wzbogacić nasze codzienne życie. Samo przygotowanie decyduje o jej działaniu i smaku. Należy pamiętać żeby woda, którą zaparzamy herbatę, stygła po zagotowaniu przez około 5 minut. Następnie jeśli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3minuty, jeśli odprężająco 3-8minut i przelewamy ją do innego dzbanka. Możliwe jest jej dwu lub trzykrotne zaparzanie.

W jednej filiżance zielonej herbaty – jak mówią jej wielbiciele – zawartych jest tysiące smaków wszechświata. Trudno znaleźć słowa, żeby je opisać. Należy ich doświadczyć.