O wyższości cukru nad innymi zdrowszymi produktami wiedzą Ci… co kochają tak jak ja ciasteczka, cukierki, czekoladę itp. Jednak umówmy się prawie każdy z nas wie, że cukier szkodzi. Czym zatem go zastąpić?
Syrop klonowy – to słodka przyjemności nie tylko mieszkańców Kanady i Stanów Zjednoczonych. Warto po niego sięgnąć nim posłodzimy cukrem kolejną kawę, bo jest mniej kaloryczny, no i zdrowszy. W syropie klonowym, który pozyskuje się po odparowaniu wody z soku pobieranego z odpowiednich odmian klona, nie ma konserwantów, ale za to są witaminy – B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy, sole mineralne – wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu i przeciwutleniacze.
Miód – to tradycyjny zamiennik cukru w Polsce. Ale uwaga nie możemy go jeść bez karnie. Jedna jego łyżeczka to ok. 40 kcal. Miód to nie tylko słodycz to także witamin B i C, mikroelementy – potas, cynk, fosfor, żelazo, wapń, magnez. Przysmak bajkowego Puchatka to przede wszystkim wzmocnienie organizmu oraz szereg działań – przeciwzapalne, bakteriobójcze, antynowotworowe. Miód poprawia również wygląd naszej skóry, oczyszcza wątrobę no i sprawia ogromną przyjemność…
Melasa – produkt uboczny. Powstaje podczas produkcji cukru. Istnieje więc melasa trzcinowa lub buraczana. Ze względna dobroczynne właściwości nazywany jest czarnym złotem. Ma postać czarnobrązowego syropu. Ma niewiele kalorii – w łyżeczce ok. 20 kcal i słodki smak. Ma działanie wzmacniające na układ trawienny, nerwowy i odpornościowy. Ponadto zawiera wapń, żelazo, potas, miedź, fosfor, chrom, magnez, cynk, witaminy z grupy B, kwas fosforowy i aminokwasy. Ze względu na wys. zawartość polecana dla osób z anemią.
Lukrecja – w Polsce mniej popularna aniżeli w Niemczech i Francji. Znali i poważali ją już Rzymianie. Jest prawie 50 razy słodsza niż sacharoza, zatem używajcie jej z umiarem. Lukrecja sprzyja leczeniu dróg oddechowych, chorób układu pokarmowego i moczowego. Syrop, z jej korzenia, którym słodzimy potrawy to źródło, flawonoidów, kwasów organicznych i olejeków eterycznych, które działają: antyalergicznie, wzmacniająco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz redukują obrzęki.
Cynamon – dodany do potraw czy ciast doda im lekkiej słodyczy. Ma nie tylko piękny kolor, ale także aromat i smak. Co ciekawe nie ma prawie kalorii, a podkręca tempo przemiany materii, a stosowany regularnie może pomóc nawet schudnąć. Warto dodać go zatem do twarożku czy kawy. W czym jeszcze pomoże cynamon? W regulacji pracy układu pokarmowego, obniżeniu poziomu cholesterolu oraz wzmocnieniu odporności organizmu. Co ciekawe cynamon to także przyprawa dla kobiet marzących o pięknej, alabastrowej cerze. Rozjaśni przebarwienia i zredukuje trądzik.